Hati-Hati Kepada Mereka Yang Suka Mandi Dalam Kolam!!!!Ujian Berapa Banyak Air Kencing Dalam Kolam Renang. Hasilnya Bakal Buat Ramai Tak Nak Mandi Kolam !!!

Sharing is caring!

 

Hati-Hati Kepada Mereka Yang Suka Mandi Dalam Kolam!!!!Ujian Berapa Banyak Air Kencing Dalam Kolam Renang. Hasilnya Bakal Buat Ramai Tak Nak Mandi Kolam !!!

Para penyelidik di Kanada kini telah melakukan uji kaji terhadap tahap pencemaran urin atau air kencing yang terdapat sesebuah kolam renang.

Loading...

Memetik laporan Sinar Harian, hasil penemuan daripada ujian tersebut tidaklah begitu memberansangkan.

Penyelidik daripada Universiti Alberta telah melakukan ujian untuk menunjukkan tahap pencemaran urin di mana sebanyak 250 sampel melibatkan 31 kolam renang dan tab air panas di dua bandar sekitar Kanada dikumpulkan untuk penyelidikan tersebut.

Keputusan mendapati, kolam renang yang dipenuhi 830,000 liter air dengan kira-kira 1/ 3 keluasan kolam renang Olimpik, dicemari 75 liter urin manakala kolam yang lebih kecil pula mencatatkan 30 liter bacaan urin.

Menerusi kajian tersebut, para penyelidik mengukur tahap pemanis tiruan, asesulfam-K (ACE), yang melepasi sistem tubuh badan secara menyeluruh yang dikenal pasti sebagai ‘penanda aras tahap urin yang ideal’.

Biarpun urin secara saintifiknya tidak memudaratkan (steril), bagaimanapun, keberangkalian ia bercampur dengan bahan-bahan kimia di dalam kolam telah mencetuskan kebimbangan terhadap kesan kesihatan yang akan dialami pengguna fasiliti awam tersebut.

Sumber: eksidenz

Loading...

 

 

SEOARANG wanita telah didakwa membunuh bapa mertuanya dengan memicit alat sulit lelaki berkenaan hingga pecah ketika lelaki itu cuba meleraikan pergaduhan antara wanita terbabit dengan suaminya yang juga anak lelaki itu.

Kejadian berlaku di sebuah kampung di Saitola, India.

Ketika itu, Anima Kharia mengamuk dengan suaminya, Bhairaw Kerketta kerana terlibat dalam pertandingan sabung ayam.

Bhairaw telah kalah menyebabkan dia terpaksa memberikan ayam itu kepada pemenang pertandingan terbabit.
Ia mengakibatkan Anima mengamuk dan bergaduh dengan suami nya.

Bapa mertuanya, Gau Kerketta, cuba meleraikan mereka namun Anima, yang berusia dalam 30-an telah memicit alat sulit lelaki itu. Dia meninggal dunia serta merta.

Anima dalam keterangan kepada polis mengaku salah namun memberitahu insiden itu berlaku secara tidak sengaja, bukan dengan niat.

sumber : ediamedia

Sharing is caring!

Loading...
Loading...