10 Pesawat Tentera Yang Paling Power Di Dunia

Sharing is caring!

Pesawat perang dicipta khas untuk tujuan pertempuran di udara dan melindungi  negara daripada ancaman dan sebagainya. Pada masa kini terdapat pelbagai pesawat telah direka dengan teknologi yang tinggi agar dapat bertahan lama jika diserang. Jom kita lihat 10 pesawat yang paling canggih di dunia.
1. Chengdu J-10
Chengdu J-10 adalah pesawat  buatan China yang mempunyai teknologi penerbangan yang sangat canggih. Direka dengan ukuran yang kecil dan badan yang ringan sehingga Chengdu J-10 dapat bergerak dengan baik di udara. Jet pejuang ini dilengkapi dengan radar kawalan pelbagai mod yang boleh mengesan 10 sasaran sekaligus.

2. F-16 Fighting Falcon

Jet tempur yang dipanggil F-16 Fighting Falcon dilengkapi 16 peluru berpandu jarak jauh dan 2 orang bom berskala besar. Di samping itu F-16 juga sangat pakar dalam menggerakkan,dan mengelakkan serangan pihak lawan. F-16 juga dilengkapi dengan model avionik terkini yang membuat pesawat pejuang ini dapat mengesan musuh dalam jarak yang jauh.

Loading...

3. Mikoyan MiG-35

Pesawat pejuang yang mampu terbang dengan kelajuan maksimum 2600km / jam dilengkapi dengan 1 x 30 mm meriam GSH-30-1 meriam yang mampu menembak ratusan peluru sesaat, bukan hanya orang. MiG-35 juga mempunyai 6 peluru berpandu dan satu jenis avionik Phazotron Zhuk AE AESA yang dapat mengesan musuh dari jauh.

4. F-22 Raptor

F-22 Raptor dikatakan sebagai raja pertempuran udara, ini kerana sistem proprietinya yang canggih. Dilengkapi dengan sistem anti-radar yang boleh membuat pesawat ini tidak dapat dikesan walaupun radar. Selain itu, sistem penerbangan avionik terkini dan peluru berpandu sensor membuat pesawat ini amat ditakuti dalam peperangan udara.

5. F/A-18E/F Super Hornet

Jet tempur yang mempunyai pelbagai fungsi. Super hornet dapat mengatasi musuh dari darat dan udara, dilengkapi dengan sistem avionik terkini dan 1 bom dengan radius letupan yang agak luas. Tetapi pesawat ini tidak begitu baik dari segi manuver.

Loading...

6. Eurofighter Typhoon

Ternyata di samping Superhornet, terdapat juga pesawat pejuang pelbagai perang lain seperti Eurofighter Typhoon. Dengan 2 jet propulsion, pesawat ini boleh bergerak dengan cepat walaupun mempunyai  arah angin yang berbeza. Namun begitu Eurofighter Typhoon masih tidak mampu menandingi F-22 Raptor

Baca Juga (Video Dan Gambar) Intifada Baru, Ini Kekuatan Al-Qassam Pembela Tanah Palestin Yang Menggerunkan Musuhnya

 

7. Dassault Rafale

Dassault Rafale dilengkapi dengan sistem avionik terkini dan radar yang super canggih. Pesawat pejuang ini dapat menjejaki 40 sasaran sekaligus dalam satu masa, selain dilengkapi dengan 3 bom letupan dengan jejari yang cukup luas. Pesawat ini sengaja direka dengan berbody kecil agar dapat bergerak dengan baik di udara.

8. F-22 Raptor, Yaitu Su-27

Su-27 dikatakan sebagai pesaing F-22 Raptor kerana ia mempunyai keupayaan yang hampir sama. Dilengkapi dengan 10 peluru jarak jauh dan 2 booster turbo jet menjadikan pesawat ini dapat menjadi juara dalam pertempuran. Di samping itu, Su-27 sangat pakar dalam melarikan diri dari mengejar musuh kerana ia mempunyai sistem avionik yang sangat moden.

9. F-15 Eagle

F-15 Eagle adalah satu-satunya pesawat yang sangat hebat dalam menembusi  pertahanan musuh. Dilengkapi dengan sistem penjejakan baru yang membolehkan mengesan pertahanan musuh dari jarak jauh, ia juga dilengkapi dengan berpuluh-puluh peluru kendali kawalan yang menjadikan pesawat ini sangat defensif.

Loading...

10. Mikoyan MiG-31

Pesawat yang dikhususkan kepada misi pemintasan dilengkapi dengan 2 enjin propulsi yang boleh membuat MiG-31 dapat bergerak dengan pantas untuk melawan musuh. Mikoyan MIG-31 ini juga dilengkapi dengan berpuluh-puluh peluru berpandu dan sistem avionik terbaru yang menjadikan pesawat ini sangat pakar dalam misi pemintasan.

 

Sharing is caring!

Loading...