1000 Tentera Jepun Maut Di Serang Haiwan dan Buaya Ganas Di Pulau Ramree

Sharing is caring!

Dalam rekod sejarah Perang Dunia, terdapat banyak kekejaman yang dilakukan oleh manusia antara satu sama lain. Pasifik Selatan semasa Perang Dunia II mempunyai perbezaan istimewa dengan kawasan lain dalam pembunuhan beramai-ramai. Pembunuhan beramai-ramai, kejam dan dahsyat yang dilakukan oleh manusia dengan menggunakan ratusan atau bahkan beribu-ribu binatang buas sebagai pelaksana.….. (Like/follow page Informasi Dan Tauladan di Facebook Kami..)

Di salah sebuah pulau terpencil di Pasifik Selatan, seorang askar bersenjata tentera seramai seribu tentera Jepun memasuki sebuah paya yang dipenuhi dengan buaya, mereka hilang dan tidak pernah kembali, sumber yang dipercayai mengatakan tentang peristiwa yang mengerikan ini.

Loading...

Kejadian tragis berlaku antara Januari dan Februari 1945 di sebuah pulau terpencil yang terletak di Teluk Bengal di Burma, pulau ini adalah pulau Ramree, sebuah pulau rawa yang mengandungi buaya air masin yang sangat ganas.

Pertempuran sengit berlaku selama 6 Minggu, semasa Perang Dunia ke II, tragedi ini ini memang merupakan senario yang dicipta oleh Burma untuk menakluk tentera Jepun. Pada tahun 1942 Jepun memasuki wilayah pulau ini dan kemudian pada tarikh 26 Januari 1945, Tentera Laut Inggeris yang dibantu Brigade Infantri India memasuki wilayah ini dalam usaha untuk membina pangkalan udara, mereka mendapat tentangan sengit dari tentera Jepun yang sudah terlebih dahulu datang sebagai Penjajah.….. (Like/follow page Informasi Dan Tauladan di Facebook Kami..)
Dalam Beberapa Hari Hampir 1000 Tentara Jepang Dimangsa Buaya Saat Perang Dunia II
Setelah pertempuran panjang dan berdarah terjadi pasukan Sekutu berjaya memenangi pertempuran itu dan terus membuat tentera Jepun semakin tersepit. Kira-kira 1000 tentera melarikan diri kem mereka untuk menyertai pasukan lain di seluruh pulau. Sementara itu pasukan Sekutu telah ditempatkan di berbagai penjuru yang membuat tentera Jepun benar-benar tersepit dan hanya mempunyai satu jalan untuk kabur iaitu menyebarangi rawa pasang surut yang dipenuhi buaya lapar dan ganas, sejauh 16 km untuk mencapai seberang. Sebenarnya Pasukan Sekutu sudah memberikan amaran agar tentera Jepun menyerah, namun rupanya seruan itu tidak diendahkan, dari situlah awal cerita tragis pembunuhan binatang terhadap manusia bermula, dan sebahagian besar dari tentera Jepun tidak sampai ke seberang dengan selamat.

Rawa yang berlumpur dalam menjadi penghalang bagi mereka sehingga melambatkan pelarian mereka, dan ternyata tidak hanya buaya yang menghuni paya ini, labah-labah beracun, kalajengking, ular berbisa, nyamuk malaria merayap melalui semak-semak berlumpur, sungguh merupakan “neraka hidup” yang mengerikan untuk mereka. Selama beberapa hari mereka bergelut melawan perjuangan dan berjuang menentang penghuni rawa yang paling ganas. Sementara itu rasa lapar dan haus mulai menyerang mereka yang semakin membuat mereka tersiksa dalam kubangan lumpur paya tersebut. Lebih tragis lagi pasukan sekutu terus menembak senjata meriam kepada tentera Jepun secara sporadis dari pinggir paya.….. (Like/follow page Informasi Dan Tauladan di Facebook Kami..)

Siri penderitaan ini hanya permulaan mimpi buruk yang dahsyat mereka. Suatu malam tentera Inggeris yang membuat rondaan di pinggir paya melaporkan bahawa mereka mendengar jeritan histeria dan suara tembakan di kegelapan dari tengah-tengah paya. Seorang tentera Jepun kelihatan sedang melawan maut dari gigi-gigi tajam beberapa ekor buaya, tubuhnya dikoyak dan dirobek, hingga akhirnya tercerai berai menjadi beberapa potong dan dimakan oleh reptilia ganas ini. Tentera British yang menyaksikan tempat kejadian mengerutkan kengerian dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan? menyelamatkan mereka atau biarkan mereka dimakan oleh buaya..
Dalam Beberapa Hari Hampir 1000 Tentara Jepang Dimangsa Buaya Saat Perang Dunia II
Para tentera malang ini benar-benar terperangkap di dalam paya Ramree, ditengah-tengah buaya ganas yang tak terhitung jumlahnya, bahkan sebahagian dari buaya tersebut adalah merupakan monster raksasa yang panjangnya boleh mencapai 20 kaki dengan berat lebih dari 1 tan. Mereka menjadikan tentera Jepun sebagai hidangan makan malam selama beberapa hari dengan menguliti, mencabik dan memotong daging tentera yang ketakutan. Salah seorang mangsa selamat menceritakan, kawanan buaya tiba-tiba muncul ditengah-tengah pasukan yang ketakutan yang membuat mereka lari tunggang langgang berusaha menyelamatkan diri walaupun merupakan usaha menyelamat yang sia-sia. Beberapa korban selamat juga menggambarkan bagaimana buaya sering muncul secara tiba-tiba dari air keruh di sekitarnya dan mengheret mangsa kedalam air kemudian memakannya. Bunyi tembakan bergaul dengan jeritan, menjerit juga bunyi kulit yang koyak dan tulang manusia patah….. (Like/follow page Informasi Dan Tauladan di Facebook Kami..)

Bruce Stanley Wright menggambarkan kejadian yang berlaku di 1962 Sketch Gardens Near and Far:

Malam itu adalah malam yang paling mengerikan, setiap ahli ML [marine launch] hampir dimakan oleh Buaya, Buaya yang sudah mencium bau darah, berkumpul di antara bakau sambil menunggu rasa lapar, berendam dengan mata ganas mereka di atas air, mengawasi dengan penuh berhati-hati untuk makan seterusnya. Apabila air menjadi air pasang, mereka sekali lagi memakan bangkai tentera, yang cedera juga tidak dapat melakukan apa-apa dan hanya boleh menunggu giliran mereka untuk menjadi mangsa dan menyerah sehingga buaya menyeret mereka ke dalam lumpur dan memakannya.

Loading...

Tembakan senapang terdengar dari tengah paya hitam, serta jeritan orang yang terluka dengan tulang yang hancur di rahang reptilia besar dan ganas, suara menyayat hati dan suara hiruk pikuk buaya pesta makan malam membuat suasana seperti berada didalam neraka yang jarang diulang di bumi. Saat fajar tiba burung nasar datang untuk membersihkan ceceran daging manusia yang tinggal di atas lumpur … Daripada kira-kira 1,000 tentera Jepun yang memasuki paya Ramree, hanya kira-kira 20 orang ditemui hidup, sungguh pemandangan yang sangat mengerikan.….. (Like/follow page Informasi Dan Tauladan di Facebook Kami..)

Daripada hampir 1,000 tentera Jepun yang memasuki paya Rumree, disebutkan hanya 20 mangsa keluar hidup-hidup, beberapa daripada mereka mengalami luka yang sangat parah, walaupun jumlah ini masih diperdebatkan dan anggaran berapa banyak tentera yang tewas di dalam paya anggaran jumlahnya berbeza-beza. Terlepas dari berapa jumlah korban dalam peristiwa tersebut, insiden ini sangat mengerikan sepanjang sejarah manusia, di mana hampir 1000 orang dibantai dan dimangsa oleh binatang, dan peristiwa ini juga masuk kedalam rekod Guinness Book of World Records dengan tajuk Serangan Terbanyak Yang Dilakukan Oleh Budaya Terhadap Manusia.

Begitulah ketamakan akan selalu mendapatkan balasan, bahkan balasan tersebut kadang sangat mengerikan dan diluar batas apa yang pernah kita fikirkan. (RR / tr / 120814)….. (Like/follow page Informasi Dan Tauladan di Facebook Kami..)

 

 

 

 

 

Sharing is caring!

Loading...
Loading...